Taalreizen

 

Taalvakantie op Kreta

zaterdag 30 april tot en met vrijdag 6 mei 2022

Wat gaan we graag weer op pad! Na twee jaar thuisblijven is de Gordiaanse knoop doorgehakt en gaan we naar Kreta, het eiland waar het allemaal begon. We verblijven in Plataniás, een bedrijvig plaatsje in de nabijheid van Chaniá. Dit jaar worden de vlucht en verblijf niet door Milao geregeld. Dit is om eventuele quarantaine maatregelen te omzeilen. Milao verblijft zelf in Villa Dora, waar de lessen zullen plaatsvinden en wat een centraal verzamelpunt zal zijn.

De taalreizen van Milao zijn kleinschalig met groepen van maximaal 10 cursisten. Het is natuurlijk ook mogelijk een partner of vriend mee te nemen, of om mee te gaan alleen vanwege de gezelligheid en de uitstapjes en wandelingen die worden aangeboden. Tot slot willen we opmerken dat alle georganiseerde activiteiten optioneel zijn.

Over de taalcursus
De taalcursus is  gericht op communicatie en contact met de lokale bevolking. We oefenen in de les wat we die dag kunnen gaan gebruiken en tegenkomen. Zo vindt het geleerde meteen vruchtbare bodem. Er kunnen in de groep meerdere niveaus aanwezig zijn. Soms zijn er verschillende klasjes nodig.

Dag 1 (zaterdag 30 april).
Milao is de avond tevoren aangekomen. We hebben elkaar dan vast al getroffen en misschien ook al samen een taverna opgezocht om kennis te maken. De les zal op deze eerste dag daarom misschien wat later beginnen.
We bespreken het programma van de week, de uitstapjes en alle ingebrachte ideeën. In de middag kunnen we een kijkje nemen in Chaniá. Wie vraagt hoe laat de bussen gaan? Op welke dag is er markt? Uiteraard allemaal in het Grieks!

Dag 2 (zondag 1 mei)
Na het Griekse ontbijt hebben de verschillende niveaus om beurten les. Tussendoor zijn er verwerkingsopdrachten. Rond 13:00 zijn we klaar en vieren we 1 mei, Bloemendag mee met de Grieken. Zij gaan de natuur in om bloemen te plukken en maken daar kransen van. En ja hoor, natuurlijk wordt er die dag ook gegeten en gedanst.

Dag 3 (maandag 2 mei)
Opnieuw zijn er in de ochtend Griekse lessen. De middag gebruiken we voor een praktijkopdracht. En wie zin heeft om de wandelschoenen aan te trekken kan mee op avontuur. Onze privé-wandelgids (Hans) weet de mooiste plekjes te vinden. Voor de lunch nemen we broodjes mee van de plaatselijke bakker die we inmiddels in het Grieks te woord staan.

Dag 4 (dinsdag 3 mei)
Na een inleidende les vertrekken we op tijd naar het oosten, richting Irakleion. De opgraving van Knossos en het pas gerenoveerde archeologisch museum kunnen we in deze week niet overslaan. Onderweg komen we langs Rethimno, een heel gezellige stad om nog even een stop te maken.

Dag 5 (woensdag 4 mei)
In de les beluisteren we een lied en interpreteren de tekst. Is het mooi strandweer? De fervente wandelaars kunnen met Hans weer de hort op. En zullen we vanavond die tavérna aan zee maar eens gaan uitproberen? Wie doet de bestelling?

Dag 6 (donderdag 5 mei)
Na een korte les vertrekken we naar het Zuiden van het eiland. Daar gaan we de binnenlanden in en maken een wandeltocht door de imposante Imbros-kloof naar zee. 

Dag 7 (vrijdag 6 mei)
Met de laatste lessen sluiten we de week af. Nog even bakken op het strand of wat inkopen doen voor thuis? Natuurlijk lunchen we nog even samen om te proosten op het samenzijn: Já mas!
(Milao vertrekt in de avond met een vlucht naar Amsterdam om 20:45)

Goed om te weten:
bovenstaande dagindeling is een opzet en kan onder snel veranderende Griekse omstandigheden nog wijzigen.
accomodatie en vlucht boek je zelf. Wij (Hans, Eva en ik) hebben geboekt bij Sunweb en vliegen met Transavia. Vertrek op vrijdag 29 april om 15:30 – 20:00 en terugreis op vrijdag 6 mei om 20:45 – 23:35.
Villa Dora in Plataniás is de plaats waar we verblijven en waar de lessen plaatsvinden. Hier worden 2/3-persoonskamers en studio’s aangeboden. Mocht je graag in een 1-persoonskamer of studio willen verblijven, kijk dan in de omgeving, bijvoorbeeld bij Toxo, op ca. 400 meter van Villa Dora.
Kosten zijn €195,– voor deelname aan de Griekse lessen, excursies en overige gezamenlijke activiteiten (entrees en kosten vervoer niet meegerekend)
– de taalcursus op Kreta vindt definitieve doorgang bij een minimum van vijf cursisten.
Zorg voor een goede annulerings- en reisverzekering die eventuele calamiteiten rond het coronavirus dekt.

 

 

 

 

 

 

thassos.jpg

                                                Taalvakantie op THASOS  (8 t/m 15 mei 2018)

Thasos is een van de groenste eilanden van de Griekse archipel. Daarbij is het ook nog eens nauwelijks ontdekt door het massa-toerisme. De eilandbewoners gebruiken de mooie uitdrukking dat “het leven er niet rent”. Een heerlijke bestemming dus om even bij te komen en te onthaasten. De combinatie van rust en iets nieuws leren werkt inspirerend. Spelenderwijs leer je de Griekse taal en een gesprekje met een inwoner is al snel gemaakt. Deze taalvakantie vindt plaats in het uitbundige voorjaar, wanneer het eiland in bloei staat. We combineren het leren dan ook met een aantal wandelingen verspreid over het eiland om niets van deze lentepracht te hoeven missen.

Over de taalcursus
De taalcursus is afgestemd op communicatie met de Grieken en we oefenen ons in alledaagse situaties. Kennis vooraf van de beginselen van de taal (alfabet, uitspraak en basisgrammatica) is geen vereiste, maar wel aan te raden.
Het niveau wordt aangepast aan de deelnemers. Zo ontstaan er meestal twee groepen, die om beurten maar soms ook gezamenlijk les hebben..
Naast taalverwerving wordt natuurlijk ook aandacht besteed aan de bijzonderheden van Thasos, tradities en muziek, lied en dans.

Dagindeling:
De indeling van de dagen is aangepast aan het warme Griekse klimaat en de lessen vinden meestal plaats in de ochtenduren. De middag gebruiken we voor een praktijkopdracht, uitstapje of wandeling.

Dag 1 (de dag van aankomst is een dinsdag)
Rond 14:00 komt de veerboot uit Keramotí aan op Thasos. In de haven van Liménas wordt voor de koffers gezorgd. Na een korte wandeling komen we aan bij ons hotel Pegasos. We nemen de tijd ons te installeren en te acclimatiseren. Misschien is er alvast een terrasje met een eerste choriátiki, een boerensalade te vinden. In de avond is er in een beschut straatje een tafel voor ons gereserveerd bij Nikos, daar kunnen we met elkaar kennis maken en de komende week doornemen: já mas!

Dag 2
Na een een goed ontbijt beginnen de lessen. Je bent ingedeeld in een groepje dat de eerste uren apart les krijgt. Vervolgens kan worden gecombineerd met de tweede groep, de afstemming naar individueel niveau blijft. Vanmiddag kunnen we de wandeling naar het antieke theater en de Akropolis boven Limenas maken. Wat een fantastisch uitzicht van daarboven! Voor het diner kan je, naar wens, aansluiten bij de groep.

Dag 3
Opnieuw beginnen de lessen in de ochtend. ’s Middags gaan we met een praktijkopdracht op pad. Een eerste kouvénda, een praatje met een Griekse eilandbewoner kan worden gemaakt. Het kleine archeologisch museum verrast de bezoeker met de vondsten van een roemrijk verleden, zoals bijvoorbeeld het statige koúros-beeld.

Dag 4
In de ochtendles vertellen we elkaar de belevenissen van de vorige dag, in het Grieks natuurlijk! We luisteren naar een Grieks lied en proberen de betekenis ervan te achterhalen. De middag is vrij. We kunnen de wandeling van Potamiá langs de kust naar beneden maken. Wie vraagt de imker die we tegenkomen over zijn bijen?

Dag 5
Vandaag vertrekken we rond tien uur met het openbaar vervoer naar Alikí, een piepklein vissersdorp aan de andere kant van het eiland. We hebben hier les, lopen naar de opgraving van twee tempels en lunchen bij Roula. Er is vast tijd over voor een duik in de azuurblauwe zee.

Dag 6
Deze dag hebben we, zoals vanouds, les onder de druivenranken in de tuin van het hotel. Wie haalt er broodjes voor de lunch? Deze kunnen we nuttigen tijdens de derde wandeling.

Dag 7
Waait het niet te hard, is de zee kalm? Dan ronden we de lesweek af op een boot. De lunch bestaat uit een barbecue aan boord samen met de kapitein en zijn maatje. Als het weer dit tochtje niet toelaat maken we de wandeling bij Theologos, in het hart van het eiland.
Wie weet is er vanavond een taverna te vinden met live muziek.

Dag 8 (de dag van vertrek is een dinsdag)
We steken met de veerboot over naar vaste wal waar een taxi ons naar het vliegveld van Kavála brengt. De vlucht terug naar Schiphol vertrekt rond 12:00. Στο καλό! Wel thuis!

Reisinformatie Thasos, dinsdag 8 mei t/m dinsdag 15 mei 2018

Prijzen:
op basis van een 2-persoonskamer            880,- 
– toeslag 1-persoonskamer                             120,-
– zonder taalcursus      minus:                        150,-

Inclusief:
retourvlucht Schiphol – Kavala
– koffergewicht van 20kg
– vervoer per taxi en boot van en naar Thasos
– zeven overnachtingen in Hotel Pegasos met ontbijt
– ca. 18 uur les van ervaren docente
– Nederlandstalige begeleiding

Exclusief:
reisverzekering en/ of annuleringsverzekering (verplicht) 
– extra uitgaven excursies en openbaar vervoer op eiland

Vluchtinformatie:
We vliegen met Transavia met een vroege vlucht vanaf Schiphol 8 mei: 06:10
aankomst
Kavala: 11:45 (Griekse tijd).
De terugreis 15 mei: 12:25 vanaf Kavala, aankomst Schiphol 14:40.
(dit zijn de verwachte tijden op 19-2-2018, een definitief tijdschema kan afwijken)

N.B. de reis kan pas definitief doorgaan bij een deelname van minimaal 6 cursisten.

 

P1000086

Neem vast een kijkje bij ons hotel Pégasos (vernoemd naar het vliegend paard) in Liménas: www.thassos-pegasus.com

 

DSC_0657

                                                         TAAL OP KARPATHOS (1 – 8 oktober 2017)

Milao is al eens op Karpathos geweest en in de nazomer van 2017 hopen we dit weer te doen! Karpathos ligt bescheiden tussen de twee grote en veelbezochte eilanden Rhodos en Kreta in en trekt maar weinig de aandacht. En gelukkig maar. De rust, de ongerepte kusten en het ruige onbedorven uiterlijk maken Karpathos tot een echt natuureiland. Wij verblijven in Pigadia, de kleine hoofdstad. Ons hotel “Astron” ligt 350 meter van het strand en op loopafstand van de bedrijvigheid in de oude haven. In de hoger gelegen bergdorpen zoals Olympos, is de tijd stil blijven staan. De oude tradities zijn er in ere gehouden en de trotse vrouwen lopen er nog altijd in de kleurrijke klederdracht. Voor ons is er goed nieuws, want de Grieken hier spreken uitsluitend hun eigen taal!

Over de taalcursus
In de ochtenduren gaan we aan de slag met diverse oefeningen, rollenspelen, liederen en spelletjes om onze kennis van het Grieks te verrijken. Ons leslokaal bevindt zich in de open lucht en huiswerk maak je bij voorkeur op een ligstoel aan het zwembad. In de middag brengen we het geleerde in de praktijk door bijvoorbeeld naar de bakker te gaan, een krantje te kopen bij een kiosk of te informeren naar de bustijden. De middag gebruiken we om het eiland te verkennen, per openbaar vervoer, met de taxi, auto, boot of te voet.

Data en prijzen
Zondag 1 t/m zondag 8 oktober 2017
(vertrek 1 oktober 05:30, terugreis 11:15 met Transavia)

taalweek                                   880,-
zonder taalcursus                   720,-
toeslag 1-persoonskamer     120,- (de 1-persoonskamers zijn onder voorbehoud beschikbaar)

Inbegrepen
retourvlucht Schiphol – Karpathos
transfer luchthaven – hotel Astron e.v.v.
recht op 15 kg ruimbagage
zeven overnachtingen met ontbijt in 2-persoonskamer
ca. 16 uur les van ervaren docente
Nederlandstalige begeleiding

Niet inbegrepen
reisverzekering en/ of annuleringsverzekering (verplicht)
kosten openbaar vervoer en excursies

N.B. de taalreis gaat pas definitief door bij deelname van minimaal zes personen!

DSC_0632

Dagindeling
Dag 1

(Dag van aankomst is een vrijdag) Na een vroeg vlucht worden we na aankomst op het kleine vliegveld van Karpathos met een bus naar ons hotel Astron gebracht. we hebben tijd om wat te acclimatiseren en worden tegen de avond afgehaald voor een welkomstdrankje in de oude haven van Pigadia.

Dag 2
De eerste lessen beginnen na het ontbijt. De groepjes worden naar niveau ingedeeld. De middag is vrij en het strand nabij (op 350 meter).

Dag 3
Opnieuw les in de ochtend, bij voorkeur buiten. In de namiddag kunnen we een wandeling maken vanaf het hoger gelegen Aperi en langs een ezelspad omlaag naar de kust.

Dag 4
Vandaag maken we een boottocht naar het vissersdorp Diafani en van daaruit met een bus naar het bergdorp Olympos. wandelaars kunnen op de terugweg afdalen via een droge rivierbedding.

Dag 5
Na de les in de ochtend is de middag vrij te besteden. Als het weer er naar is, kunnen we dat afgelegen strandje bij Ammoopi eens gaan opzoeken.

Dag 6
De les besteden we aan een Grieks lied. In de middag kan er weer gewandeld worden, bijvoorbeeld vanaf het piratendorp Menetés.

Dag 7
De laatste ochtend les (en dansles?). in de middag kunnen we een auto huren om verafgelegen dorpen te bezoeken. En we sluiten vanavond de week af in Griekse sferen.

Dag 8
(dag van vertrek is een vrijdag). Na een laatste ontbijt in de Griekse zon worden we door de bus opgehaald en naar het vliegveld van Karpathos vervoerd. Verwachte vertrektijd ligt rond 13:00.

Neem vast een kijkje op de site van het familiehotel Astron: www.astronhotel.gr