cultuurcursussen

 

Naast taalcursussen Nieuwgrieks biedt Miláo steeds nieuwe en afwisselende cultuurcursussen aan over de Griekse mythologie, muziek, literatuur, geschiedenis, iconen en de Griekse keuken. Deze cursussen bestaan uit een reeks van vijf avonden, in de Griekse kamer aan de Hindestraat (Hazenkamp) in Nijmegen.

De workshops gaan van start bij een minimale deelname van vijf belangstellenden. De tarieven variëren. Wanneer niet vermeld, worden startdatum en tijdstip nog bepaald. Dus mocht je belangstelling hebben voor één van deze workshops, meld je dan aan! Vervolgens word je op de hoogte gehouden van de groei van de groep en de startdatum.

Een middag met Medusa
Met één blik doet ze je verstenen van afschuw, deze slangenvrouw. Gelukkig heeft de held Perseus haar onschadelijk kunnen maken door alleen naar haar reflectie te kijken. Kijk je mee? Via kunst, literatuur en film durven we Medusa steeds dichter te naderen.
– Deze mythologische middag gaat een derde ronde beleven op zondag 11 juni 2023 vanaf 15:30!
– Tarief €20,- p.p.  2 uur bijeenkomst en inclusief een digitaal overzicht. De middag is in een groepje van minimaal 5 deelnemers.

Nieuw in 2023: Leeskring De schreeuw van Medusa
Hoe zou het zijn op een dag wakker te worden met sissend slangenhaar? Om er achter te komen dat je blik vriend en vijand doet verstenen? Dat je hoofd een felbegeerd object is, een trofee waar mensen en goden een moord voor zouden doen? Het zijn vragen die de schrijfster Natalie Haynes ’s nachts wakker hielden. Haar boek De blik van Medusa (oorspronkelijke titel Stoneblind) is uit noodzaak geboren. Om Medusa haar kant van het verhaal te laten vertellen.
Op vijf woensdagavonden bespreken we het gelezene, verkennen we de wereld van dit mythologische verhaal via kunst, literatuur en film. We lezen:

• De blik van Medusa, Natalie Haynes (2022)
• fragmenten uit Helden, Stephen Fry
• een hoofdstuk uit De Kruik van Pandora, Natalie Haynes
Op 16 augustus, 23 augustus (op camping Geijsteren), 30 augustus, 6 september en 13 september. Start 18:30 tot 20:00.
N.B. vanwege grote belangstelling (wat een eer!) start er op dinsdag 15 augustus een tweede groep. Deze is iedere week op de dinsdagavond van 18:30 tot 20:00 (de tweede bijeenkomst op de camping in Geijsteren is gezamenlijk op woensdagavond 23 augustus, we nemen iets te eten en drinken voor elkaar mee).
Tarief 90,- dit is inclusief digitale reader en exclusief de te lezen roman.
Aansluiten op de dinsdagavond vanaf 15 augustus is nog mogelijk!

Mezédes maken
Je hoeft geen keukenprinses of -prins te zijn om je thuis te voelen in de Griekse keuken. Het geheim van heerlijke mezédes zit ‘m vooral in de verse groentes en kruiden maar vooral in de liefde en plezier bij de voorbereiding.
– Op een zomerse zaterdag binden we de kookschorten voor en verdelen we de recepten. Vanaf 18:00 kan eenieder die wil aanschuiven binnenwaaien. Neem geliefden, vrienden en kennissen gerust mee.
– Koken & eten €35,-/ mee-eten €25,- Kinderen zijn gratis. We hopen op een volle, gezellig Griekse tafel!

2022: De Draad van Ariadne,
Leeskring (Nederlandstalig) 
Over hoe de held Theseus de Minotaurus in het labyrint van Kreta verslaat met de hulp van de prinses Ariadne. Hoe zij alle schepen achter zich verbrandt om met haar geliefde te vluchten en vervolgens bedrogen wordt achtergelaten. In de literatuur, kunst en film is dankbaar gebruik gemaakt van deze mythologische vertelling. Wij laten ons leiden langs de rode draad van Ariadne om alle varianten op dit thema te verkennen.
Start woensdag 10 augustus om 18:00 (vervolgens 5x iedere week)
Tarief €90,- dit is inclusief achtergrondmateriaal en eventuele fragmenten van teksten. Exclusief is het boek Ariadne van Jennifer Saint, wat we helemaal gaan lezen.

– De literatuur:
Jennifer Saint: Ariadne (2021), fragmenten uit: Madeline Miller Circe (2018) Mary Renault: De koning moet sterven (1982) Stephen Fry; Helden (2019), Ovidius, Heldinnenbrieven (ca. 2 v. Chr. vertaling o.a. door Marietje d’Hane- Scheltema, 2019)

Helemaal nieuw: Werken met Wol
Een zaterdagmiddag in het voorjaar van 2023

Schapen kom je overal tegen in het Griekse landschap, want waar denk je dat die heerlijke féta vandaan komt?
Schapenwol wordt gesponnen en verwerkt in traditionele kleden en kleding, de vacht verwarmt in de hoge, koude bergdorpen. Bij deze workshop wordt een vacht gevilt, NB het schaap hoeft hiervoor alleen te worden geschoren, niet geslacht! 
Het wordt een fysieke ontmoeting met je eigen vacht, bruin, grijs of wit. Dus denk aan een schort en kaplaarzen.
Wanneer: op een mooie lente- of zomerdag buiten in de tuin.
Het tarief inclusief materiaal en een Griekse lunch is €60,-

De draad van Ariadne in je eigen wol-werk
Onder je handen ontstaat een eigen mythologisch verhaal en een uniek kunstwerk. Wat is de rode draad door jouw leven? Een middag buiten in de tuin aan de slag, met Griekse lunch.
– Neem schort en kaplaarzen mee.
– Minimaal vier deelnemers, p.p. €45,- inclusief materiaal.


Vrouwen Weven
, Leeskring over de vrouwen van Troje (Nederlandstalig, gedeeltelijk Engelstalig)

Weven was in het Klassieke Griekenland bij uitstek vrouwenwerk. Terwijl de mannen met elkaar vochten, bijvoorbeeld tijdens de Trojaanse oorlog, zaten de vrouwen in de weefvertrekken af te wachten wat hun lot hen zou brengen. De namen van de helden kennen we allemaal. Maar wat speelde zich af achter de weefgetouwen? Via romans, kunst en film bereiken ons de verhalen over en van de vrouwen van Troje.
We lezen uit:
Euripides: Trojaanse vrouwen (Ambo, 1996), Stephen Fry: Troje (2020), Pat Barker: De stilte van de vrouwen (2018), Madeline Miller: Een lied voor Achilles (2011) en Natalie Haynes: A Thousand Ships (2019)
• Vijf bijeenkomsten, elke week. Tarief €90,- dit is inclusief digitale syllabus en eventuele fragmenten van de te lezen teksten. Exclusief het boek Een lied voor Achilles van Madeline Miller, wat we helemaal lezen. Er zijn voldoende belangstellenden en we kunnen van start op woensdag 25 augustus 2021, om 18:00. 

Nieuw: De Godin in jou
Deze speelse workshop
van ongeveer 2 uur is ideaal om cadeau te doen. Je doet dit met een groep gelijkgestemde (of juist niet) vrouwen. Het tarief is €18,- p/p en dit is inclusief vragenlijst (deze krijg je van tevoren toegestuurd) en een overzicht van de zeven Godinnen en hun kwaliteiten.

Aan de hand van het werk van de Amerikaans-Japanse psychiater Jean Shinoda Bolen en na een aantal zelf-reflecterende vragen, ontdek je je eigen mythische aspecten en kwaliteiten. Kennis van de Godinnen verschaft vrouwen een middel om zichzelf en hun relaties en patronen beter te begrijpen. We ontdekken de speelsheid van Afrodite die natuurlijk niet mag ontbreken. Eenmalige workshop van ongeveer 2 uur. Geef je op dames, dan kunnen we aan de slag!

Nieuw: Mythische vrouwen
In de Griekse mythen krijgen de mannelijke helden alle aandacht en worden geroemd om hun kracht en moed. Vrouwen komen voor als heksen, hoeren of monsters en figureren slechts in bijrollen. Is dit echt hoe de Grieken de vrouwen zagen? Of zijn deze mythische vrouwen door de tijdsgeest veranderd in speelstukken en slachtoffers? We lezen de oude verhalen, bekijken vaasschilderingen, kunstwerken en Hollywoodfilms om o.a. Pandora, Medusa en de Amazones tot hun recht te laten komen.
Medusa heeft de aftrap gedaan, de Amazones staan te trappelen… een datum volgt begin 2023!

 

Griekse mythologie
Je komt het overal tegen, in kruiswoordraadsels, gezegdes, quizzen; de verwijzingen naar de Grieks mythologische vertellingen. Maar hoe vind je je weg in die kluwen van door elkaar lopende stambomen, namen en verhaallijnen? We duiken in een paar grote thema’s zoals het lot, de liefde en de dood. Hoe verklaarden de Grieken die grote onbeschrijfbare gebeurtenissen in een mensenleven? En hoe werken deze beelden nog altijd door in het moderne Griekse bewustzijn?
Vijf bijeenkomsten, tarief €80,- dit is inclusief een digitale syllabus.
We starten bij minimale deelname van 5 belangstellenden

Leeskring: Circe, de heks van Aiaia (Nederlandstalig)
We kennen haar als de duistere tovenares en de fatale vrouw die Odysseus verleidt en zijn mannen omtovert in zwijnen. In de oude bronnen heeft haar rol zich altijd in de marge afgespeeld. In deze roman van Madeline Miller leren we haar dromen en verlangens kennen, haar angsten en twijfels. Miller geeft Circe een hart. En haar schrijfstijl is al even briljant.
De boeken van Stephen Fry (Mythos, Helden en Troje) zijn veelgelezen, dankzij de innemende Britse humor van deze auteur. Hij kan ons helpen met het decor en de achtergrond van de mythische vertellingen rondom Circe van Aiaia.
– Circe, Madeline Miller (2018) ISBN 978 94 92086 82 2
– Mythos. De Griekse mythen herverteld. Stephen Fry (2018) ISBN 978 94 004 0625 4

– Helden. De grote avonturen uit de Griekse mythologie. Stephen Fry (2019)
ISBN 978 94 004 0293 5
Tarief voor 5 bijeenkomsten van 1,5 uur: €80,- (zorg zelf voor de roman Circe van Madeline Miller, aanvullend materiaal en fragmenten uit de werken van Stephen Fry zijn inclusief).
Meld je op tijd, er is plaats voor maximaal 7 lezers

Leeskring: Drie bloedstollende vrouwen (Nederlandstalig)
Zin deze winter lezend door te brengen? Op 5 woensdagavonden bespreken we drie romans gebaseerd op de mythologische vertellingen over drie wraakzuchtige en bloedmooie vrouwen: Medea, de Schone Helena en Klytemnestra. De drie te lezen romans zijn:
Klare lucht zwart, David Vann (2017) ISBN 978 90 234 0778 2
Helena van Troje. Memoires van een bitch. Francesca Petrizzo (2010) ISBN 978 90 284 2387 9
Het huis van de namen, Colm Tóïbín (2017) ISBN 978 90 445 3877 9
Tarief voor voor vijf bijeenkomsten van 1,5 uur: 80,- (literatuur zelf aan te schaffen, aanvullend materiaal is inclusief). Lees je mee? De leeskring start bij voldoende belangstelling.

Leeskring: Kassandra, de profetes (Nederlandstalig)
De toekomst kunnen voorzien, maar niet worden gehoord. De val van Troje kunnen voorspellen, maar voor gek worden verklaard. Dat was de straf van prinses Kassandra. Apollo gaf haar de gave van de profetie, maar maakte deze gelijk tot een vloek. Een dramatisch mythologisch verhaal, maar wat is er mee gedaan in de moderne literatuur? We lezen Stormen over Troje van Marion Bradley, Kassandra en In de ban van Kassandra van Christa Wolf en kijken naar de vormen die Kassandra in de beeldende kunst heeft aangenomen.
Vijf avonden om de week. De cursus start bij voldoende belangstelling.

De avontuurtjes van Odysseus (Nederlandstalig)
Over de avonturen en avontuurtjes met de vele vrouwen die de listige held op zijn reis ontmoet. Tekst en beeld, kunst en muziek geven ons inzicht in de boeiende mythische vertellingen. Start bij voldoende belangstelling op vrijdagavond van 18:00 tot 19:30 (om de twee weken). We lezen voornamelijk teksten in het Nederlands; kennis van de Griekse taal is dus niet nodig. Kosten: €90,- (dit is inclusief basismateriaal, maar exclusief kopieën, max. 10,-). Onderwerpen zijn de vrouwen en godinnen: Kalypso, Nausikaä, Circe , de Sirenen, Helena en Penelope. De cursus start bij voldoende belangstelling.

Leeskring Odysseas (Nederlandstalig)
Eventueel aansluitend op bovenstaande cursus is er een leesclub waarin iedere maand een roman met het thema van Odysseus’ reizen wordt besproken. Start bij voldoende belangstelling op vrijdagavond van 18:00 tot 19:30 (om de twee weken). Kosten € 80, dit is inclusief aanvullend materiaal, exclusief de te lezen literatuur. De drie boeken die we gaan lezen zijn: “Een heel gewoon huwelijk” van Inge Merkel ISBN: 90 351 1224 5 ; “Vrede op Ithaka” van Sándor Márai ISBN: 978 90 284 2418 0 ; “Penelope” van Margaret Atwood ISBN: 90 234 1802 6 (kijk vast in de bibliotheek of op het internet!).
Start bij voldoende belangstelling.

Literatuurcursus de avonturen van Odysseas (Griekstalig)
We luisteren naar de avonturen van de welbespraakte Odysseas uit de eerste hand. Enige vaardigheid in het lezen van Griekse teksten is gewenst. Start bij voldoende belangstelling op vrijdagavond van 18:00 tot 19:30 (om de twee weken). Kosten €80,- voor vijf avonden, materiaal is inclusief.
Start bij voldoende belangstelling.

Nieuwgriekse literatuur (Griekstalig)
We maken kennis met de Griekse literatuur van de vorige eeuw tot op heden. We lezen meerdere fragmenten en bespreken de achtergrond en tijdgeest van boek en schrijver.  Behoorlijke vaardigheid in het lezen van Griekse teksten is gewenst. Start bij voldoende belangstelling.

iconenKijken naar Ikonen
“Vensters op de oneindigheid” worden ikonen ook wel genoemd. Ingewijden begrijpen dat een ikoon meer is dan een plaatje. Ze verbergen een wereld aan mystieke en wonderbaarlijke verhalen.  Wanneer ook wij de symboliek leren “lezen”, kunnen we een blik werpen op het onzichtbare. Kennis van de Griekse taal of religie is niet nodig. Start bij voldoende aanmeldingen.

Alexander de Grote (Nederlandstalig)
Wie was hij, deze man die op 22-jarige leeftijd een rijk veroverde dat zich van Oost naar West 4.000 kilometer uitstrekte? Wat dreef hem? En waarom blijft hij ons door de eeuwen heen zo intrigeren? Zoals de Grieken zeggen: Ζει και βασιλεύει!  hij leeft en regeert nog altijd! Aan de hand van beeld en verhaal volgen we Alexander op zijn veldtochten. Dit is een éénmalige workshop. Dag en tijd nog nader te bepalen. Gaat van start bij een minimale deelname van vijf belangstellenden. Kosten € 25,-.

Het Griekse lied (Griekstalig)
Vijf zwoele avonden wegdromen op Griekse klanken. We maken kennis met verscheidene Griekse zangers en muziekgenres. We vertalen, interpreteren en proberen de ziel van de Griek te doorgronden. Voor alle niveaus toegankelijk. Kosten voor vijf bijeenkomsten: € 90,- We starten bij voldoende belangstelling.