Taalreizen

Taalvakantie op Samos

ma. 29 april t/m ma. 6 mei 2019

Een geheel nieuwe bestemming voor Milao dit voorjaar! Want er gaan in de Griekse kamer veel positieve verhalen rond over Samos. Toegegeven, in de zomer is het eiland overbevolkt, maar wij nemen één van de eerste vluchten en worden vooral getrokken door het onbedorven binnenland. Daar schijnt het heel mooi wandelen te zijn en dat vinden wij heel goed samen gaan met het leren van de Griekse taal!

Dit jaar stelt Milao een deadline in: op 1 april wordt besloten of de reis door kan gaan! Er zijn minimaal 6 enthousiaste reizigers voor nodig!

Over de taalcursus
De taalcursus is  gericht op de communicatie, het contact met de lokale bevolking. We oefenen in de les datgene wat we die dag kunnen gaan gebruiken en tegenkomen. Zo vindt het geleerde meteen vruchtbare bodem. Er kunnen in de groep meerdere niveaus aanwezig zijn. Deze volgen afzonderlijke van elkaar les, maar daar waar het kan gecombineerd. 

Dag 1
(De dag van aankomst is een maandag). Een dag om te acclimatiseren. We vliegen vroeg, dus zijn al snel ter plekke. Een bus van de touroperator brengt ons naar onze “Villa Agios” in Agios Konstantinos, een plaatsje ten noorden van Samos. We zitten dicht bij het strand, daar vast even kijken of een choriátiki salade bestellen helpen bij “het landen”. Tijdens het avondeten in de plaatselijke taverna kunnen we kennis maken en de komende week bespreken.

Dag 2
Na het ontbijt beginnen de lessen. De groepjes hebben om beurten les, tussendoor krijg je verwerkingsopdrachten mee. Rond 13:00 zijn we klaar en wie zin heeft om de wandelschoenen aan te trekken kan mee wandelen naar de prachtige Nachtegaalvallei. Wat is Griekenland toch prachtig in de lente!

Dag 3
Opnieuw zijn er in de ochtend Griekse lessen. De middag gebruiken we voor een praktijkopdracht. En we kunnen een kijkje gaan nemen in de hoofdstad Pythagorion wat, inderdaad, vernoemd is naar die wiskundige met die driehoek. Van hieruit is opnieuw een mooie wandeling te maken langs het oude theater, een ondergrondse tunnel en de tempel van de koningin-godin Hera.

Dag 4
Na de lessen zouden we de andere kant van het eiland eens kunnen gaan verkennen. Misschien is er ergens een mooi klooster open en zijn de monniken of nonnen in voor een praatje. Onderweg naar huis ergens een hapje eten?

Dag 5
In de les beluisteren we een lied en interpreteren de tekst. Vanuit het naburig Avlakia loopt een oude weg naar het oudste klooster van Samos, Moni Vrontanis, dat omgeven is door pijnbomen en cipressen en waar een prachtige Maria-ikoon te bewonderen valt.

Dag 6
Als de zee rustig is kunnen we vandaag de oversteek maken naar de eilandengroep ten Zuiden van Samos, Fourni. Deze eilanden hebben weer hun eigen intrigerende karakter. In de haven is vast wel een vers visje te vinden. In de namiddag keren we huiswaarts.

Dag 7
De laatste lesdag wordt een afsluitende. Nog even bakken op ons kiezelstrandje of wat inkopen doen voor thuis? Natuurlijk sluiten we de week in een gezellige taverna.

Dag 8
(de dag van vertrek is een maandag). Na het ontbijt haalt de bus ons op voor de terugvlucht. Deze is rond 11:30 en zo staan we rond 14:00 al weer op Hollandse bodem.

Reisinformatie Samos, maandag 29 april tot-en-met maandag 6 mei 2019
Prijzen

– op basis van een tweepersoonskamer     880,-
– toeslag 1-persoonskamer                             80,-
– zonder taalcursus minus                            150,-

Inclusief
– retourvlucht Schiphol – Samos
– koffergewicht van 15 of 20 kg
– gereserveerde plaats in vliegtuig
– vervoer naar en van Villa Agios Konstantinos
– zeven overnachtingen met ontbijt
– ca. 18 uur les van ervaren docente
– Nederlandstalige begeleiding, ook tijdens de wandelingen

Exclusief
– reisverzekering en/of annuleringsverzekering (verplicht)
– extra uitgaven, excursies en vervoer op het eiland.

Vluchtinformatie
– Met Transavia vanaf Schiphol op maandag 29 april 2019: 06:15
aankomst Samos: 10:40 (Griekse tijd)
– Terugreis vanaf Samos op maandag 6 mei 2019: 11:25
aankomst Schiphol: 14:05 (Nederlandse tijd)

 

 

thassos.jpg

                                                Taalvakantie op THASOS  (8 t/m 15 mei 2018)

Thasos is een van de groenste eilanden van de Griekse archipel. Daarbij is het ook nog eens nauwelijks ontdekt door het massa-toerisme. De eilandbewoners gebruiken de mooie uitdrukking dat “het leven er niet rent”. Een heerlijke bestemming dus om even bij te komen en te onthaasten. De combinatie van rust en iets nieuws leren werkt inspirerend. Spelenderwijs leer je de Griekse taal en een gesprekje met een inwoner is al snel gemaakt. Deze taalvakantie vindt plaats in het uitbundige voorjaar, wanneer het eiland in bloei staat. We combineren het leren dan ook met een aantal wandelingen verspreid over het eiland om niets van deze lentepracht te hoeven missen.

Over de taalcursus
De taalcursus is afgestemd op communicatie met de Grieken en we oefenen ons in alledaagse situaties. Kennis vooraf van de beginselen van de taal (alfabet, uitspraak en basisgrammatica) is geen vereiste, maar wel aan te raden.
Het niveau wordt aangepast aan de deelnemers. Zo ontstaan er meestal twee groepen, die om beurten maar soms ook gezamenlijk les hebben..
Naast taalverwerving wordt natuurlijk ook aandacht besteed aan de bijzonderheden van Thasos, tradities en muziek, lied en dans.

Dagindeling:
De indeling van de dagen is aangepast aan het warme Griekse klimaat en de lessen vinden meestal plaats in de ochtenduren. De middag gebruiken we voor een praktijkopdracht, uitstapje of wandeling.

Dag 1 (de dag van aankomst is een dinsdag)
Rond 14:00 komt de veerboot uit Keramotí aan op Thasos. In de haven van Liménas wordt voor de koffers gezorgd. Na een korte wandeling komen we aan bij ons hotel Pegasos. We nemen de tijd ons te installeren en te acclimatiseren. Misschien is er alvast een terrasje met een eerste choriátiki, een boerensalade te vinden. In de avond is er in een beschut straatje een tafel voor ons gereserveerd bij Nikos, daar kunnen we met elkaar kennis maken en de komende week doornemen: já mas!

Dag 2
Na een een goed ontbijt beginnen de lessen. Je bent ingedeeld in een groepje dat de eerste uren apart les krijgt. Vervolgens kan worden gecombineerd met de tweede groep, de afstemming naar individueel niveau blijft. Vanmiddag kunnen we de wandeling naar het antieke theater en de Akropolis boven Limenas maken. Wat een fantastisch uitzicht van daarboven! Voor het diner kan je, naar wens, aansluiten bij de groep.

Dag 3
Opnieuw beginnen de lessen in de ochtend. ‘s Middags gaan we met een praktijkopdracht op pad. Een eerste kouvénda, een praatje met een Griekse eilandbewoner kan worden gemaakt. Het kleine archeologisch museum verrast de bezoeker met de vondsten van een roemrijk verleden, zoals bijvoorbeeld het statige koúros-beeld.

Dag 4
In de ochtendles vertellen we elkaar de belevenissen van de vorige dag, in het Grieks natuurlijk! We luisteren naar een Grieks lied en proberen de betekenis ervan te achterhalen. De middag is vrij. We kunnen de wandeling van Potamiá langs de kust naar beneden maken. Wie vraagt de imker die we tegenkomen over zijn bijen?

Dag 5
Vandaag vertrekken we rond tien uur met het openbaar vervoer naar Alikí, een piepklein vissersdorp aan de andere kant van het eiland. We hebben hier les, lopen naar de opgraving van twee tempels en lunchen bij Roula. Er is vast tijd over voor een duik in de azuurblauwe zee.

Dag 6
Deze dag hebben we, zoals vanouds, les onder de druivenranken in de tuin van het hotel. Wie haalt er broodjes voor de lunch? Deze kunnen we nuttigen tijdens de derde wandeling.

Dag 7
Waait het niet te hard, is de zee kalm? Dan ronden we de lesweek af op een boot. De lunch bestaat uit een barbecue aan boord samen met de kapitein en zijn maatje. Als het weer dit tochtje niet toelaat maken we de wandeling bij Theologos, in het hart van het eiland.
Wie weet is er vanavond een taverna te vinden met live muziek.

Dag 8 (de dag van vertrek is een dinsdag)
We steken met de veerboot over naar vaste wal waar een taxi ons naar het vliegveld van Kavála brengt. De vlucht terug naar Schiphol vertrekt rond 12:00. Στο καλό! Wel thuis!

Reisinformatie Thasos, dinsdag 8 mei t/m dinsdag 15 mei 2018

Prijzen:
op basis van een 2-persoonskamer            880,- 
– toeslag 1-persoonskamer                             120,-
– zonder taalcursus      minus:                        150,-

Inclusief:
retourvlucht Schiphol – Kavala
– koffergewicht van 20kg
– vervoer per taxi en boot van en naar Thasos
– zeven overnachtingen in Hotel Pegasos met ontbijt
– ca. 18 uur les van ervaren docente
– Nederlandstalige begeleiding

Exclusief:
reisverzekering en/ of annuleringsverzekering (verplicht) 
– extra uitgaven excursies en openbaar vervoer op eiland

Vluchtinformatie:
We vliegen met Transavia met een vroege vlucht vanaf Schiphol 8 mei: 06:10
aankomst
Kavala: 11:45 (Griekse tijd).
De terugreis 15 mei: 12:25 vanaf Kavala, aankomst Schiphol 14:40.
(dit zijn de verwachte tijden op 19-2-2018, een definitief tijdschema kan afwijken)

N.B. de reis kan pas definitief doorgaan bij een deelname van minimaal 6 cursisten.

 

P1000086

Neem vast een kijkje bij ons hotel Pégasos (vernoemd naar het vliegend paard) in Liménas: www.thassos-pegasus.com

 

DSC_0657

                                                         TAAL OP KARPATHOS (1 – 8 oktober 2017)

Milao is al eens op Karpathos geweest en in de nazomer van 2017 hopen we dit weer te doen! Karpathos ligt bescheiden tussen de twee grote en veelbezochte eilanden Rhodos en Kreta in en trekt maar weinig de aandacht. En gelukkig maar. De rust, de ongerepte kusten en het ruige onbedorven uiterlijk maken Karpathos tot een echt natuureiland. Wij verblijven in Pigadia, de kleine hoofdstad. Ons hotel “Astron” ligt 350 meter van het strand en op loopafstand van de bedrijvigheid in de oude haven. In de hoger gelegen bergdorpen zoals Olympos, is de tijd stil blijven staan. De oude tradities zijn er in ere gehouden en de trotse vrouwen lopen er nog altijd in de kleurrijke klederdracht. Voor ons is er goed nieuws, want de Grieken hier spreken uitsluitend hun eigen taal!

Over de taalcursus
In de ochtenduren gaan we aan de slag met diverse oefeningen, rollenspelen, liederen en spelletjes om onze kennis van het Grieks te verrijken. Ons leslokaal bevindt zich in de open lucht en huiswerk maak je bij voorkeur op een ligstoel aan het zwembad. In de middag brengen we het geleerde in de praktijk door bijvoorbeeld naar de bakker te gaan, een krantje te kopen bij een kiosk of te informeren naar de bustijden. De middag gebruiken we om het eiland te verkennen, per openbaar vervoer, met de taxi, auto, boot of te voet.

Data en prijzen
Zondag 1 t/m zondag 8 oktober 2017
(vertrek 1 oktober 05:30, terugreis 11:15 met Transavia)

taalweek                                   880,-
zonder taalcursus                   720,-
toeslag 1-persoonskamer     120,- (de 1-persoonskamers zijn onder voorbehoud beschikbaar)

Inbegrepen
retourvlucht Schiphol – Karpathos
transfer luchthaven – hotel Astron e.v.v.
recht op 15 kg ruimbagage
zeven overnachtingen met ontbijt in 2-persoonskamer
ca. 16 uur les van ervaren docente
Nederlandstalige begeleiding

Niet inbegrepen
reisverzekering en/ of annuleringsverzekering (verplicht)
kosten openbaar vervoer en excursies

N.B. de taalreis gaat pas definitief door bij deelname van minimaal zes personen!

DSC_0632

Dagindeling
Dag 1

(Dag van aankomst is een vrijdag) Na een vroeg vlucht worden we na aankomst op het kleine vliegveld van Karpathos met een bus naar ons hotel Astron gebracht. we hebben tijd om wat te acclimatiseren en worden tegen de avond afgehaald voor een welkomstdrankje in de oude haven van Pigadia.

Dag 2
De eerste lessen beginnen na het ontbijt. De groepjes worden naar niveau ingedeeld. De middag is vrij en het strand nabij (op 350 meter).

Dag 3
Opnieuw les in de ochtend, bij voorkeur buiten. In de namiddag kunnen we een wandeling maken vanaf het hoger gelegen Aperi en langs een ezelspad omlaag naar de kust.

Dag 4
Vandaag maken we een boottocht naar het vissersdorp Diafani en van daaruit met een bus naar het bergdorp Olympos. wandelaars kunnen op de terugweg afdalen via een droge rivierbedding.

Dag 5
Na de les in de ochtend is de middag vrij te besteden. Als het weer er naar is, kunnen we dat afgelegen strandje bij Ammoopi eens gaan opzoeken.

Dag 6
De les besteden we aan een Grieks lied. In de middag kan er weer gewandeld worden, bijvoorbeeld vanaf het piratendorp Menetés.

Dag 7
De laatste ochtend les (en dansles?). in de middag kunnen we een auto huren om verafgelegen dorpen te bezoeken. En we sluiten vanavond de week af in Griekse sferen.

Dag 8
(dag van vertrek is een vrijdag). Na een laatste ontbijt in de Griekse zon worden we door de bus opgehaald en naar het vliegveld van Karpathos vervoerd. Verwachte vertrektijd ligt rond 13:00.

Neem vast een kijkje op de site van het familiehotel Astron: www.astronhotel.gr