cultuurcursussen

DSC_0663

Naast taalcursussen Nieuwgrieks bedenkt Milao steeds nieuwe en afwisselende cultuurcursussen over de Griekse mythologie, muziek, literatuur, geschiedenis, iconen en de Griekse keuken. Deze cursussen bestaan uit een reeks van vijf avonden, in de Griekse Kamer aan de Hindestraat (Hazenkamp) in Nijmegen.

De workshops gaan van start bij een minimale deelname van vijf belangstellenden. De terieven variëren. Wanneer niet vermeld, worden startdatum en tijdstip nog bepaald. Dus mocht je belangstelling hebben voor één van deze workshops, meld je tijdig! Vervolgens word je op de hoogte gehouden van de groei van de groep en de startdatum.

Nieuw: Vrouwen Weven, Leeskring over de vrouwen van Troje (Nederlandstalig, gedeeltelijk Engelstalig). Start op woensdag 25 augustus, van 18:00 tot 19:30!
Weven was in het Klassieke Griekenland bij uitstek vrouwenwerk. Terwijl de mannen met elkaar vochten, bijvoorbeeld tijdens de Trojaanse oorlog, zaten de vrouwen in de weefvertrekken af te wachten wat hun lot hen zou brengen. De namen van de helden kennen we allemaal. Maar wat speelde zich af achter de weefgetouwen? Via romans, kunst en film bereiken ons de verhalen over en van de vrouwen van Troje.
We lezen uit:
Euripides: Trojaanse vrouwen (Ambo, 1996), Stephen Fry: Troje (2020), Pat Barker: De stilte van de vrouwen (2018), Madeline Miller: Een lied voor Achilles (2011) en Natalie Haynes: A Thousand Ships (2019)
• Vijf bijeenkomsten, elke week. Tarief €90,- dit is inclusief digitale syllabus en eventuele fragmenten van de te lezen teksten. Exclusief het boek Een lied voor Achilles van Madeline Miller, wat we helemaal lezen. Er zijn voldoende belangstellenden en we kunnen van start op woensdag 25 augustus 2021, om 18:00. Afhankelijk van de coronamaatregelen moeten we afwachten of de avonden in de Hindestraat kunnen plaatsvinden of gevolgd zullen worden vanaf de eigen bank…

Nieuw: De Godin in jou
Deze speelse workshop
van ongeveer 2 uur is ideaal om kado te doen. Je doet dit met een groep gelijkgestemde (of juist niet) vrouwen. Het tarief is €18,- p/p en dit is inclusief vragenlijst (deze krijg je van tevoren toegestuurd) en een overzicht van de zeven Godinnen en hun kwaliteiten.

Aan de hand van het werk van de Amerikaans-Japanse psychiater Jean Shinoda Bolen en na een aantal zelf-reflecterende vragen, ontdek je je eigen mythische aspecten en kwaliteiten. Kennis van de Godinnen verschaft vrouwen een middel om zichzelf en hun relaties en patronen beter te begrijpen. We ontdekken de speelsheid van Afrodite die natuurlijk niet mag ontbreken. Eenmalige workshop van ongeveer 2 uur. Geef je op dames, dan kunnen we aan de slag!

Nieuw: Mythische vrouwen
In de Griekse mythen krijgen de mannelijke helden alle aandacht en worden geroemd om hun kracht en moed, vrouwen komen voor als heksen, hoeren of monsters of figureren slechts in bijrollen. Is dit echt hoe de Grieken de vrouwen zagen? Of zijn ze door de tijdsgeest veranderd in speelstukken en slachtoffers? We lezen de oude verhalen, bekijken vaasschilderingen, kunstwerken en Hollywoodfilms om de Mythische vrouwen zoals Pandora, Medousa en de Amazonen tot leven te laten komen
Drie bijeenkomsten, begeleidend materiaal in de vorm van een digitale syllabus. Kosten €45,-
We starten met minimale deelname van vijf belangstellenden

Griekse mythologie
Je komt het overal tegen, in kruiswoordraadsels, gezegdes, quizzen; de verwijzingen naar de Grieks mythologische vertellingen. Maar hoe vind je je weg in die kluwen van door elkaar lopende stambomen, namen en verhaallijnen? We duiken in een paar grote thema’s zoals het lot, de liefde en de dood. Hoe verklaarden de Grieken die grote onbeschrijfbare gebeurtenissen in een mensenleven? En hoe werken deze beelden nog altijd door in het moderne Griekse bewustzijn?
Vijf bijeenkomsten, tarief €80,- dit is inclusief een digitale syllabus.
We starten bij minimale deelname van 5 belangstellenden

Leeskring: Circe, de heks van Aiaia (Nederlandstalig)
We kennen haar als duistere tovenares die de bloedzonde van haar nichtje Medea opheft. Of als de fatale vrouw, die Odysseus verleidt en zijn manschappen omtovert in zwijnen. In de oude bronnen heeft haar rol zich altijd in de marge afgespeeld. In deze nieuwe roman leren we echter haar dromen en verlangens kennen, haar angsten en twijfels. Miller geeft Circe een ziel. En haar schrijfstijl is al even briljant.
De twee werken Mythos en Helden van Stephen Fry zijn uitvoerig in de belangstelling gekomen. Iedereen is plots over de Griekse mythologie aan het lezen geslagen dankzij zijn Britse humor en innemende persoonlijkheid. Hij kan ons helpen met het decor voor Circe’s persoonlijke verhaal.
– Circe, Madeline Miller (2018) ISBN 978 94 92086 82 2
– Mythos. De Griekse mythen herverteld. Stephen Fry (2018) ISBN 978 94 004 0625 4

– Helden. De grote avonturen uit de Griekse mythologie. Stephen Fry (2019)
ISBN 978 94 004 0293 5
Tarief voor 5 bijeenkomsten van 1,5 uur: €80,- (zorg zelf voor de roman Cice van Madeline Miller, aanvullend materiaal en fragmenten uit de werken van Stephen Fry zijn inclusief).
Meld je op tijd, er is plaats voor maximaal 7 lezers

Leeskring: Drie bloedstollende vrouwen (Nederlandstalig)
Zin om deze zomer lezend door te brengen? Op 5 woensdagavonden bespreken we drie romans gebaseerd op de mythologische vertellingen over drie wraakzuchtige en bloedmooie vrouwen: Medea, de Schone Helena en Klytemnestra. De drie te lezen romans zijn:
Klare lucht zwart, David Vann (2017) ISBN 978 90 234 0778 2
Helena van Troje. Memoires van een bitch. Francesca Petrizzo (2010) ISBN 978 90 284 2387 9
Het huis van de namen. Colm Tóïbín (2017) ISBN 978 90 445 3877 9
Tarief voor voor vijf bijeenkomsten van 1,5 uur: 80,- (literatuur zelf aan te schaffen, aanvullend materiaal is inclusief). Lees je mee? De leeskring start bij voldoende belangstelling.

Leeskring: Kassandra, de profetes (Nederlandstalig)
De toekomst kunnen voorzien, maar niet worden gehoord. De val van Troje kunnen voorspellen, maar voor gek worden verklaard. Dat was de straf van prinses Kassandra. Apollo gaf haar de gave van de profetie, maar maakte deze gelijk tot een vloek. Een dramatisch mythologisch verhaal, maar wat is er mee gedaan in de moderne literatuur? We lezen Stormen over Troje van Marion Bradley, Kassandra en In de ban van Kassandra van Christa Wolf en kijken naar de vormen die Kassandra in de beeldende kunst heeft aangenomen.
Vijf avonden om de week. De cursus start bij voldoende belangstelling.

De avontuurtjes van Odysseus (Nederlandstalige)
Over de avonturen en avontuurtjes met de vele vrouwen die de listige held op zijn reis ontmoet. Tekst en beeld, kunst en muziek geven ons inzicht in de boeiende mythische vertellingen. Start bij voldoende belangstelling op vrijdagavond van 18:00 tot 19:30 (om de twee weken). We lezen voornamelijk teksten in het Nederlands; kennis van de Griekse taal is dus niet nodig. Kosten: €80,- (dit is inclusief basismateriaal, maar exclusief kopieën, max. 10,-). Onderwerpen zijn de vrouwen en godinnen: Kalypso, Nausikaä, Circe , de Sirenen, Helena en Penelope. De cursus start bij voldoende belangstelling.

Leeskring Odysseas (Nederlandstalig)
Eventueel aansluitend op bovenstaande cursus is er een leesclub waarin iedere maand een roman met het thema van Odysseus’ reizen wordt besproken. Start bij voldoende belangstelling op vrijdagavond van 18:00 tot 19:30 (om de twee weken). Kosten € 80, dit is inclusief aanvullend materiaal, exclusief de te lezen literatuur. De drie boeken die we gaan lezen zijn: “Een heel gewoon huwelijk” van Inge Merkel ISBN: 90 351 1224 5 ; “Vrede op Ithaka” van Sándor Márai ISBN: 978 90 284 2418 0 ; “Penelope” van Margaret Atwood ISBN: 90 234 1802 6 (kijk vast in de bibliotheek of op het internet!).
Start bij voldoende belangstelling.

Literatuurcursus de avonturen van Odysseas (Griekstalig)
We luisteren naar de avonturen van de welbespraakte Odysseas uit de eerste hand. Enige vaardigheid in het lezen van Griekse teksten is gewenst. Start bij voldoende belangstelling op vrijdagavond van 18:00 tot 19:30 (om de twee weken). Kosten €80,- voor vijf avonden, materiaal is inclusief.
Start bij voldoende belangstelling.

Nieuwgriekse literatuur (Griekstalig)
We maken kennis met de Griekse literatuur van de vorige eeuw tot op heden. We lezen meerdere fragmenten en bespreken de achtergrond en tijdgeest van boek en schrijver.  Behoorlijke vaardigheid in het lezen van Griekse teksten is gewenst. Start bij voldoende belangstelling.

iconenKijken naar Ikonen
“Vensters op de oneindigheid” worden ikonen ook wel genoemd. Ingewijden begrijpen dat een ikoon meer is dan een plaatje. Ze verbergen een wereld aan mystieke en wonderbaarlijke verhalen.  Wanneer ook wij de symboliek leren “lezen”, kunnen we een blik werpen op het onzichtbare. Kennis van de Griekse taal of religie is niet nodig. Start bij voldoende aanmeldingen.

Alexander de Grote (Nederlandstalig)
Wie was hij, deze man die op 22-jarige leeftijd een rijk veroverde dat zich van Oost naar West 4.000 kilometer uitstrekte? Wat dreef hem? En waarom blijft hij ons door de eeuwen heen zo intrigeren? Zoals de Grieken zeggen: Ζει και βασιλεύει!  hij leeft en regeert nog altijd! Aan de hand van beeld en verhaal volgen we Alexander op zijn veldtochten. Dit is een éénmalige workshop. Dag en tijd nog nader te bepalen. Gaat van start bij een minimale deelname van vijf belangstellenden. Kosten € 25,-.

Het Griekse lied (Griekstalig)
Vijf zwoele avonden wegdromen op Griekse klanken. We maken kennis met verscheidene Griekse zangers en muziekgenres. We vertalen, interpreteren en proberen de ziel van de Griek te doorgronden. Voor alle niveaus toegankelijk. Kosten voor vijf bijeenkomsten: € 80,- We starten bij voldoende belangstelling.