Workshops

 

DSC_0663

 

Naast taalcursussen Grieks verzorgt Milao workshops over de Griekse cultuur, mythologie, muziek, literatuur, geschiedenis, iconen en de Griekse keuken. Deze cursussen bestaan uit vijf avonden, aan de Hindestraat (Hazenkamp) in Nijmegen.
De kosten zijn € 75,-/ voor de éénmalige kookcursus € 40,-. Dit is inclusief materiaal, koffie en thee. De workshops gaan van start bij een minimale deelname van vijf belangstellenden. Wanneer niet vermeld, worden startdatum en tijdstip nog bepaald. Mocht je belangstelling hebben voor één van deze workshops, meld je dan dus tijdig. Je wordt vervolgens op de hoogte gehouden van de groei van de groep en de startdatum.

Leeskring, wraakzuchtige vrouwen (Nederlandstalige leeskring)
Zin om deze zomer lezend door te brengen? Op 5 woensdagavonden bespreken we drie romans gebaseerd op de mythologische verhalen over drie bloedstollende vrouwen; Medea, Helena en Klytemnestra. De drie te lezen romans zijn:
Klare lucht zwart, David Vann (2017) ISBN 978 90 234 0778 2
Helena van Troje. Memoires van een bitch. Francesca Petrizzo (2010) ISBN 978 90 284 2387 9
Het huis van de namen. Colm Tóibín (2017) ISBN 978 90 445 3877 9
Tarief voor vijf bijeenkomsten van 1,5 uur: € 75,- (literatuur zelf aan te schaffen, aanvullend materiaal is inclusief). Lees je mee? De cursus start bij voldoende belangstelling.

Kassandra, de profetes (Nederlandstalige leeskring)
De toekomst kunnen zien, maar niet geloofd worden. De val van Troje kunnen voorspellen, maar voor gek verklaard worden. Dat was de straf van de prinses Kassandra. De God Apollo had haar de gave gegeven, maar deze tegelijk tot een vloek gemaakt. Wat is er met dit mythologisch verhaal gedaan in de moderne literatuur? We lezen Stormen over Troje van Marion Bradley, Kassandra en In de ban van Kassandra van Christa Wolf en kijken naar de vele vormen die Kassandra in de kunst heeft aangenomen.
Vijf avonden om de week. De cursus start bij voldoende belangstelling.

Mezédes maken
We rollen, kneden en vouwen de vele kleine gerechten die vervolgens de eettafel rijkelijk zullen vullen met hun geuren, kleuren en diverse smaken.
Op zaterdag 18 mei 2019 vanaf 16:00 gaan de keuken in om de heerlijkste Griekse Mezédes te maken.  Meld je op tijd als je zin hebt om mee te koken en te eten, want er zijn 5 koks en kokkinnen nodig voor definitieve doorgang. Alleen proeven mag natuurlijk ook; aanschuivers zijn vanaf 18:00 welkom!
Kosten €40,- (inclusief recepten en drankjes)/ €20,- voor “aanschuivers”

De avontuurtjes van Odysseus (Nederlandstalige)
Over de avonturen en avontuurtjes met de vele vrouwen die de listige held op zijn reis ontmoet. Tekst en beeld, kunst en muziek geven ons inzicht in de boeiende mythische vertellingen. Start bij voldoende belangstelling op vrijdagavond van 18:00 tot 19:30 (om de twee weken). We lezen voornamelijk teksten in het Nederlands; kennis van de Griekse taal is dus niet nodig. Kosten: €75,- (dit is inclusief basismateriaal, maar exclusief kopieën, max. 10,-). Onderwerpen zijn de vrouwen en godinnen: Kalypso, Nausikaä, Circe , de Sirenen, Helena en Penelope. De cursus start bij voldoende belangstelling.

Leeskring Odysseas (Nederlandstalig)
Eventueel aansluitend op bovenstaande cursus is er een leesclub waarin iedere maand een roman met het thema van Odysseus’ reizen wordt besproken. Start bij voldoende belangstelling op vrijdagavond van 18:00 tot 19:30 (om de twee weken). Kosten € 75, dit is inclusief aanvullend materiaal, exclusief de te lezen literatuur. De drie boeken die we gaan lezen zijn: “Een heel gewoon huwelijk” van Inge Merkel ISBN: 90 351 1224 5 ; “Vrede op Ithaka” van Sándor Márai ISBN: 978 90 284 2418 0 ; “Penelope” van Margaret Atwood ISBN: 90 234 1802 6 (kijk vast in de bibliotheek of op het internet!).
Start bij voldoende belangstelling.

Literatuurcursus de avonturen van Odysseas (Griekstalig)
We luisteren naar de avonturen van de welbespraakte Odysseas uit de eerste hand. Enige vaardigheid in het lezen van Griekse teksten is gewenst. Start bij voldoende belangstelling op vrijdagavond van 18:00 tot 19:30 (om de twee weken). Kosten €75,- voor vijf avonden, materiaal is inclusief.
Start bij voldoende belangstelling.

Nieuwgriekse literatuur (Griekstalig)
We maken kennis met de Griekse literatuur van de vorige eeuw tot op heden. We lezen meerdere fragmenten en bespreken de achtergrond en tijdgeest van boek en schrijver.  Behoorlijke vaardigheid in het lezen van Griekse teksten is gewenst. Start bij voldoende belangstelling.

iconenKijken naar Ikonen
“Vensters op de oneindigheid” worden iconen ook wel genoemd. Ingewijden  begrijpen dat een icoon meer is dan een plaatje. Ze verbergen een aan mystieke en wonderbaarlijke verhalen.  Wanneer ook wij de symboliek leren “lezen”, kunnen we een blik werpen op het onzichtbare. Kennis van de Griekse taal of religie is niet nodig. Start bij voldoende aanmeldingen.

Alexander de Grote (Nederlandstalig)
Wie was hij, deze man die op 22-jarige leeftijd een rijk veroverde dat zich van Oost naar West 4.000 kilometer uitstrekte? Wat dreef hem? En waarom blijft hij ons door de eeuwen heen zo intrigeren? Zoals de Grieken zeggen: Ζει και βασιλεύει!  hij leeft en regeert nog altijd! Aan de hand van beeld en verhaal volgen we Alexander op zijn veldtochten. Dit is een éénmalige workshop. Dag en tijd nog nader te bepalen. Gaat van start bij een minimale deelname van vijf belangstellenden. Kosten € 15,-.

Het Griekse lied (Griekstalig)
Vijf zwoele avonden wegdromen op Griekse klanken. We maken kennis met verscheidene Griekse zangers en muziekgenres. We vertalen, interpreteren en proberen de ziel van de Griek te doorgronden. Voor alle niveaus toegankelijk. Kosten voor vijf bijeenkomsten: € 75,- We starten bij voldoende belangstelling.