Workshops

 

DSC_0663

Naast taalcursussen Nieuwgrieks bedenkt Milao steeds nieuwe en afwisselende workshops over de Griekse cultuur, mythologie, muziek, literatuur, geschiedenis, iconen en de Griekse keuken. Deze workshops bestaan uit een reeks van vijf avonden, in de Griekse Kamer aan de Hindestraat (Hazenkamp) in Nijmegen.

De tarieven zijn € 80,- voor de vijfmalige bijeenkomsten en voor de éénmalige kookcursus € 30,-. Dit is inclusief materiaal, koffie en thee (bij de kookcursus ook de recepten). De workshops gaan van start bij een minimale deelname van vijf belangstellenden. Wanneer niet vermeld, worden startdatum en tijdstip nog bepaald. Dus mocht je belangstelling hebben voor één van deze workshops, meld je tijdig! Vervolgens word je op de hoogte gehouden van de groei van de groep en de startdatum.

Griekse mythologie, start 15 mei 2020!
je komt het overal tegen, in kruiswoordraadsels, gezegdes, quizzen; de verwijzingen naar de Grieks mythologische vertellingen. Maar hoe vind je je weg in die kluwen van door elkaar lopende stambomen, namen en verhaallijnen? We duiken in een paar grote thema’s zoals het lot, de liefde en de dood. Hoe verklaarden de Grieken die grote onbeschrijfbare gebeurtenissen in een mensenleven? En hoe werken deze beelden nog altijd door in het moderne Griekse bewustzijn?
Bij voldoende deelname starten we op vrijdag 15 mei om 18:00. Vervolgens op 5 juni, 12 juni, 19 juni en 3 juli 2020. Kosten: €80,- dit is inclusief materiaal.

Griekse mythologie 2.0
Een vervolg op bovenstaande cursus. Start wanneer mogelijk na de corona-onrust. Al wel vast een voorproefje over De Doos van Pandora: (volgt binnenkort!)

Grieks koken & eten, op 20 juni 2020!
we rollen, kneden en vouwen de vele kleine gerechten die vervolgens de eettafel rijkelijk zullen vullen met hun geuren, kleuren en diverse smaken.
Op zaterdag 20 juni 2020 vanaf 16:00 gaan we de keuken in om de heerlijkste Griekse (vegetarische) recepten te maken.  Meld je op tijd als je zin hebt om mee te koken, want er zijn zes koks/ kokkinnen nodig voor een goed gevulde tafel en definitieve doorgang. Alleen proeven mag natuurlijk ook; vanaf 18:00 staan de deuren open!
Tarieven: €30,- (inclusief recepten en drankjes) kinderen gratis.

Leeskring: Circe, de heks van Aiaia (Nederlandstalig)
We kennen haar als duistere tovenares die de bloedzonde van haar nichtje Medea opheft. Of als de fatale vrouw, die Odysseus verleidt en zijn manschappen omtovert in zwijnen. In de oude bronnen heeft haar rol zich altijd in de marge afgespeeld. In deze nieuwe roman leren we echter haar dromen en verlangens kennen, haar angsten en twijfels. Miller geeft Circe een ziel. En haar schrijfstijl is al even briljant.
De twee werken Mythos en Helden van Stephen Fry zijn uitvoerig in de belangstelling gekomen. Iedereen is plots over de Griekse mythologie aan het lezen geslagen dankzij zijn Britse humor en innemende persoonlijkheid. Hij kan ons helpen met het decor voor Circe’s persoonlijke verhaal.
– Circe, Madeline Miller (2018) ISBN 978 94 92086 82 2
– Mythos. De Griekse mythen herverteld. Stephen Fry (2018) ISBN 978 94 004 0625 4

– Helden. De grote avonturen uit de Griekse mythologie. Stephen Fry (2019)
ISBN 978 94 004 0293 5
Tarief voor 5 bijeenkomsten van 1,5 uur: €80,- (zorg zelf voor de roman Cice van Madeline Miller, aanvullend materiaal en fragmenten uit de werken van Stephen Fry zijn inclusief).
Meld je op tijd, er is plaats voor maximaal 7 lezers

Leeskring: Drie bloedstollende vrouwen (Nederlandstalig)
Zin om deze zomer lezend door te brengen? Op 5 woensdagavonden bespreken we drie romans gebaseerd op de mythologische vertellingen over drie wraakzuchtige en bloedmooie vrouwen: Medea, de Schone Helena en Klytemnestra. De drie te lezen romans zijn:
Klare lucht zwart, David Vann (2017) ISBN 978 90 234 0778 2
Helena van Troje. Memoires van een bitch. Francesca Petrizzo (2010) ISBN 978 90 284 2387 9
Het huis van de namen. Colm Tóïbín (2017) ISBN 978 90 445 3877 9
Tarief voor voor vijf bijeenkomsten van 1,5 uur: 80,- (literatuur zelf aan te schaffen, aanvullend materiaal is inclusief). Lees je mee? De leeskring start bij voldoende belangstelling.

Leeskring: Kassandra, de profetes (Nederlandstalig)
De toekomst kunnen voorzien, maar niet worden gehoord. De val van Troje kunnen voorspellen, maar voor gek worden verklaard. Dat was de straf van prinses Kassandra. Apollo gaf haar de gave van de profetie, maar maakte deze gelijk tot een vloek. Een dramatisch mythologisch verhaal, maar wat is er mee gedaan in de moderne literatuur? We lezen Stormen over Troje van Marion Bradley, Kassandra en In de ban van Kassandra van Christa Wolf en kijken naar de vormen die Kassandra in de beeldende kunst heeft aangenomen.
Vijf avonden om de week. De cursus start bij voldoende belangstelling.

De avontuurtjes van Odysseus (Nederlandstalige)
Over de avonturen en avontuurtjes met de vele vrouwen die de listige held op zijn reis ontmoet. Tekst en beeld, kunst en muziek geven ons inzicht in de boeiende mythische vertellingen. Start bij voldoende belangstelling op vrijdagavond van 18:00 tot 19:30 (om de twee weken). We lezen voornamelijk teksten in het Nederlands; kennis van de Griekse taal is dus niet nodig. Kosten: €80,- (dit is inclusief basismateriaal, maar exclusief kopieën, max. 10,-). Onderwerpen zijn de vrouwen en godinnen: Kalypso, Nausikaä, Circe , de Sirenen, Helena en Penelope. De cursus start bij voldoende belangstelling.

Leeskring Odysseas (Nederlandstalig)
Eventueel aansluitend op bovenstaande cursus is er een leesclub waarin iedere maand een roman met het thema van Odysseus’ reizen wordt besproken. Start bij voldoende belangstelling op vrijdagavond van 18:00 tot 19:30 (om de twee weken). Kosten € 80, dit is inclusief aanvullend materiaal, exclusief de te lezen literatuur. De drie boeken die we gaan lezen zijn: “Een heel gewoon huwelijk” van Inge Merkel ISBN: 90 351 1224 5 ; “Vrede op Ithaka” van Sándor Márai ISBN: 978 90 284 2418 0 ; “Penelope” van Margaret Atwood ISBN: 90 234 1802 6 (kijk vast in de bibliotheek of op het internet!).
Start bij voldoende belangstelling.

Literatuurcursus de avonturen van Odysseas (Griekstalig)
We luisteren naar de avonturen van de welbespraakte Odysseas uit de eerste hand. Enige vaardigheid in het lezen van Griekse teksten is gewenst. Start bij voldoende belangstelling op vrijdagavond van 18:00 tot 19:30 (om de twee weken). Kosten €80,- voor vijf avonden, materiaal is inclusief.
Start bij voldoende belangstelling.

Nieuwgriekse literatuur (Griekstalig)
We maken kennis met de Griekse literatuur van de vorige eeuw tot op heden. We lezen meerdere fragmenten en bespreken de achtergrond en tijdgeest van boek en schrijver.  Behoorlijke vaardigheid in het lezen van Griekse teksten is gewenst. Start bij voldoende belangstelling.

iconenKijken naar Ikonen
“Vensters op de oneindigheid” worden ikonen ook wel genoemd. Ingewijden begrijpen dat een ikoon meer is dan een plaatje. Ze verbergen een wereld aan mystieke en wonderbaarlijke verhalen.  Wanneer ook wij de symboliek leren “lezen”, kunnen we een blik werpen op het onzichtbare. Kennis van de Griekse taal of religie is niet nodig. Start bij voldoende aanmeldingen.

Alexander de Grote (Nederlandstalig)
Wie was hij, deze man die op 22-jarige leeftijd een rijk veroverde dat zich van Oost naar West 4.000 kilometer uitstrekte? Wat dreef hem? En waarom blijft hij ons door de eeuwen heen zo intrigeren? Zoals de Grieken zeggen: Ζει και βασιλεύει!  hij leeft en regeert nog altijd! Aan de hand van beeld en verhaal volgen we Alexander op zijn veldtochten. Dit is een éénmalige workshop. Dag en tijd nog nader te bepalen. Gaat van start bij een minimale deelname van vijf belangstellenden. Kosten € 25,-.

Het Griekse lied (Griekstalig)
Vijf zwoele avonden wegdromen op Griekse klanken. We maken kennis met verscheidene Griekse zangers en muziekgenres. We vertalen, interpreteren en proberen de ziel van de Griek te doorgronden. Voor alle niveaus toegankelijk. Kosten voor vijf bijeenkomsten: € 80,- We starten bij voldoende belangstelling.